Yumurta Bulunan protein etten daha fazla

-Reklamlar-
Uludağ üniversitesi (Uü) baytar Fakültesi besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana ilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep çıbık, yumurtanın beyazının kırmızı etten fazla protein içerdiğini belirterek, "al ve beyaz eti yüksek fiyatlı gören aileler, bu iki üründen alabilecekleri proteini çok kolaylıkla yumurtanın beyazından alabilir" dedi.

Prof. Dr. çıbık, yaptığı açıklamada, son çağda al et fiyatlarına ilişkin tartışmalar yaşanmış olduğunı söylemiş oldu.

Yumurta ve beyaz etin, protein içeriği bakımından al ete alternatif gösterilebileceğini dile getiren çıbık, et ile yumurtanın, çok dengeli, varlıklı protein kaynakları bulunduğunu vurguladı.

"Hayvansal proteinlerde kırmızı et, tavuk, balık eti, süt ürünleri dahil mühim olan, bu gıdaların özellikleri, esansiyel dediğimiz, vücudumuz tarafınca üretilmeyen, dışarıdan alınması zorunlu proteinleri dengeli şekilde içermesidir" bilgisini sağlayan çıbık, bundan dolayı hayvansal ürünlerden proteinin her süre alınması gerektiğini kaydetti.

Halk içinde "protein" denildiğinde bilhassa al etin gündeme geldiğine gösteren çıbık, "oysa protein ihtiyaçlarını ille de etle karşılayacaklar diye bir konum yok veya protein yalnızca ette bulunmamakta. Kırmızı ve beyaz eti yüksek bedelli gören aileler, bu iki üründen alabilecekleri proteini aşırı rahatça yumurtanın beyazından alabilir. Yumurtanın beyazından aldığımız protein, kırmızı etten almış olduğumız proteinden fazladır" ifadelerini kullandı.




"Beyaz et yüzde on fazla protein içerir"

Prof. Dr. çıbık, yetişkinler için alınması ihtiyaç duyulan 8 esansiyel protein bulunmuş olduğunu anlattı.

Hayvansal gıdaların, esansiyel olan aminoasitleri dengeli biçimde içerdiğini belirten çıbık, "kırmızı ete gore beyaz et yüzde 10 çok protein ihtiva eder. Yani kırmızı etteki protein oranı yüzde 20 iken, beyaz ette bu oran yüzde 22 yöreındadır. Proteini beyaz etten de alabiliriz" dedi.

çıbık, yumurtanın uygun ve son aşama kıymetli bir besin olduğunu sözlerine ekledi.
-Reklamlar-
Yumurta Bulunan protein etten daha fazla Yumurta Bulunan protein etten daha fazla Reviewed by Unknown on 06:00:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Reklam