Artık Sivilce İzleri Kâbusunuz Olmasın

-Reklamlar-
Ergenlik dönemi deri hastalığı olarak bilinse de hemen her yaşta kâbus gibi yüzümüzde beliren sivilcelerin iz bırakıp bırakmayacağı korkusu artık içinizi kemirmesin. Pek çok kişide ciddi psikolojik sorunlara yok açan, sosyal hayata ket vuran sivilce izlerinden doğru yöntemlerle kurtulmak mümkün.

Son yıllarda cilt hastalıkları hekimlerine ergenlik sonrası başlayan akne nedeniyle başvuran hasta sayısı giderek arttığını söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan'ın verdiği bilgilere göre, akne yani halk arasında bilinen adıyla sivilce; ergenlik çağının doğal bir sorunu gibi düşünülse de aslında ergenlik sonrasında da karşımıza çıkabilir. Ergenlik akneleri, bazen ileri yaşlara kadar devam ederken, 20'li yaşların ortasında ani başlayan akne şikâyetleriyle de karşılaşılabiliyor. Dermatologlar bu tip akneleri 'geç başlangıçlı akne' olarak kabul etmektedir.

Sosyal Hayata Darbe Vuruyor

Sivilce sonrası kalan izler, kişinin cilt yapısı, genetik yatkınlığı ve sivilcenin şiddeti ile doğrudan ilişkilidir. Cildinde ciddi sivilceleri olan kişilerin iz sorunu yaşama riskleri yüksektir. Sivilceler, sadece fiziksel değil psikolojik olarak da ciddi sorunlar yaratabiliyor. Kişi, yüzündeki izler nedeniyle dışarı çıkmayı ve sosyal ortama karışmayı reddediyor. Fakat yoğun sivilceli bir cilde sahip kişide hiçbir sivilce izi kalmayabileceği gibi, az sivilceli olup da yoğun izleri olan kişilerde bulunmaktadır.

İzleri Peelingle Hafifletin

Lekeler hafifse harici uygulanan ilaçlarla tedavi edilir. Etkilerini geç gösterirler. Daha derin olan lekelerde kimyasal peeling işlemi yapılır. Peeling işlemi, cilt yüzeyine kimyasal madde sürülerek cilt yüzeyinin uzaklaştırılmasıdır. Sivilcenin ciltte yarattığı sorunun, izin, lekenin şiddetine göre peeling işlemi değişmektedir. Sivilce izlerinin maküler tarzda lekeli şekilde olanlarında en çok glikolik asitli peeling işlemi tercih edilir. Kişinin cilt yapısı ve cildin kalınlığına göre kullanılacak asidin konsantrasyonu belirlenir.

Kişinin peeling sonrası cildini nemlendirmesi ve güneşten koruması çok önemlidir. 21 gün arayla 4-6 seans arasında peeling işlemi yapılır. Peeling sonrası ciltte hafif soyulma, kepeklenme, kabuklanma gibi bulgular görülebilir. Kişilerin asla kabukları koparmamaları gerektiği uyarısı yapılmalıdır.
Peeling sonrası sivilce lekelerinde hafiflemenin yanında, siyah noktalarda azalma, cilde parlak görünüm kazandırma, ince oluşan çizgileri hafifletme gibi faydaları da vardır. Yaz mevsimi peeling için uygun bir zaman değildir.

Derin İzlere Dermoller Çözümü

Skar şeklinde izlerde deri bütünlüğü bozulmuştur. Atrofik ve hipertrofik olmak üzere iki farklı şekilde skar bulunmaktadır. Atrofik tipte olan izler deri yüzeyinden daha çökük, çukur şeklinde olan izlerdir. Çukurluk geniş alanda olabileceği gibi, kalem ucu gibi küçük bir alanda da bulunabilir. Derinleşmemiş hafif, yüzeyel olan çukur şeklindeki izlere kimyasal peeling etkili olmakla birlikte, derin ve geniş yüzeyli izlerde dermaroller, lazer, dolgu maddesi uygulaması, dermabrazyon işlemi gibi farklı işlemler yapılmaktadır. Bu işlemler tek başlarına yapılabilecekleri gibi bazı durumlarda kombinasyon şeklinde de yapılabilmektedirler.

Hipertrofik şekilli izler deri yüzeyinden kabarık görüntüye sahiptirler. Kırmızı, kabarık şekilde ciltte görünmeye neden olmalarının yanında bazen kaşıntıya da neden olabilirler. Bu tip izlerin tedavisinde kabarıklık içine kortizon enjeksiyonu faydalı olmaktadır. 4-5 hafta aralıklarla dört beş seans tedavi gerekmektedir.

Mikroiğnelerle 6 Seansta İzlere Veda

Dermaroller tedavisi, atrofik tarzda yani çukurlaşmış izlerde etkili olan ve sık tercih edilen bir tedavi yöntemdir. Üzerinde çok sayıda mikro iğnecik olan tekerlek ya da dikdörtgen şeklindeki mini tedavi cihazları yüz üzerinde hareket ettirilir. Bu küçük iğnelerin boyları 0.5 mm ile 2.0 mm arasında değişkenlik göstermektedir. İğnelerin uzunluğu arttıkça etki ettikleri derinlik de artar. Bu iğneler yardımıyla deride yara oluşturulması hedeflenir. Bu iğneler ile deride açılan mikro kanallar sayesinde derinin kan dolaşımı artar, beraberinde kullanılan tedavi edici ürünlerin emilimi artar ve deride yapmış olduğu hasar ile yara iyileşme sürecini başlatarak yeni bağ doku sentezinin oluşmasını sağlar.
Açılan mikro kanallar 15-20 dakika içinde kapanır. İşlemde kullanılacak iğnenin boyu hasarın derecesi ve kişinin cilt yapısına göre ayarlanır. İşlem öncesi hastanın cildine ağrı kesici özelliği olan krem sürülür ve cildin uyuşması sağlanır, arkasından dermarolller işlemi yapılır. İşlem sonrası sadece bir iki gün süren kızarıklık olur arkasından cilt normal haline döner. Seans aralıkları genelde birer ay olmakla birlikte 4-6 seans arasında uygulama yapılır.

Sivilcelerinizi Sıkmayın

Sivilce izleri tedavisi uzun ve emek gerektiren bir süreçtir. Tedaviye başlamadan önce hekimler hastaları bilgilendirip arkasından tedavi başlanmalıdır. Tedavide tercih edilecek yöntem bireye özgüdür. İz tedavisinde önemli olan izin oluşumuna neden olan sebebi tedavi etmektir. Sivilceli kişiler düzenli sivilce takiplerini yaptırmalı, sivilcelerini tedavisiz bırakmamalıdır. Asla sivilceler sıkılmamalıdır. Tedavi sonrasında izin derinliğine göre bazen sorun daha hafif şiddet de devam edebilmektedir. Kamuflaj özelliği gösteren kozmetik ürünler bu konuda yardımcı olmaktadır.

Sağlıklı Bir Cİlt İçin Kısa Kısa...

Akneleri sıkmayın: Kesinlikle aknelerinizi sıkmayın! Aknelerin sıkılması, o bölgelerde leke ve iz kalmasına neden olacaktır.
Makyajla uyumayın: Mümkün olduğunca az makyaj yapın, gece yatmadan önce mutlaka temizleyin.
Hormonlarınıza baktırın: Akne şikâyetlerine ilaveten adette düzensizlik ve tüylenme artışı yakınmanız varsa, hormonal kökenli akneleriniz olabileceğini unutmayın.
Tonik kullanın: Cildinizi akneli ciltler için uygun olan temizleyicilerle günde iki defa temizleyin. Cildi çok yağlı olanlar, temizlemenin ardından, yağlanma baskılayıcı özelliği olan toniklerle tedaviyi devam ettirmeli.
Yediklerinize dikkat edin: Beslenmenize dikkat edin! Gıdalar aknenin tek nedeni olmasa da akneyi alevlendirici sebep olabilmektedir. Akneli hastalar yüksek glisemik indeksli gıdalardan uzak durup, düşük glisemik indeksli gıdaları tercih etmeli.
Doğru yağı kullanın: Omega 3, omega 6 tüketimini arttırın. Balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya yağı, deniz ürünleri bu açıdan yoğun gıdalardır.
Yağlı sütten uzak durun: Akne üzerinde diğer etkili olan gıda çeşidi yağlı süt ürünleridir. Yağlı süt ürünleri hormon içeriklerinden dolayı akneleri alevlendirebilir. Süt ürünlerinin yarım yağlı olanlarını tüketmeye özen gösterin.
Şüpheli gıdaları kesin: Şüpheli gıdalarla aknelerinde artma tarif eden hastalar o gıdalardan uzak durmalı.

-Reklamlar-
Artık Sivilce İzleri Kâbusunuz Olmasın Artık Sivilce İzleri Kâbusunuz Olmasın Reviewed by Unknown on 20:28:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Reklam