Akilli Telefonlar Yaslilarin Zihinlerini Genclestiriyor

-Reklamlar-

Akilli cep telefonları son zamanların vazgecilmez bir zaruri ihtiyac haline gelmiştir. Gençlerimizin elinden düşürmediği ve ülkemizde en lüks cep telefonu kullanma hastalığı oldugunu biliyormuydunuz. Türkiyede Son Sürüm , son nokta , en son çıkan telefon modelini kullanmak gereksinimini bize empoze ettiler. Ve dünya sıralamasında bu konuda 3. sırada yer almaktayız. Akilli telefonların zararları nelerdir,akilli telefonların yararlari,.


3 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre akıllı telefonlar yaşlıların zihnini 4 ile 8 yaş arasında gençleştiriyor.
Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizi Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bilgisayar ve akıllı telefon kullanımı, özellikle yaşlı insanların zihinsel yaşını 4 ile 8 yaş arasında gençleştiriyor. 50 yaş üzeri 3 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen ve Intelligence adlı bilim dergisinde yayınlanan araştırmanın sonucunda uzmanlar, akıllı telefon kullanan yaşlıların hafızasının geliştiğini belirlediklerini açıkladı. Bu ilginç bulguyu uzmanlara sorduk.

Geriatrist Doç. Dr. Ümit Ateşkan:
'Yeniden öğrenmede faydalı olabilir'

Biz yaşlılarımıza, zihinsel ve fiziksel egzersiz olabilecek her şeyi öneriyoruz. Yaşlılardaki zihinsel süreç eski bilgileri rahat kullanması, fakat yeni bilgileri depolama ve kullanma konusunda yetersizlikler oluşması şeklinde ilerler. Kullanılan organ, yaşlanma sürecini daha yavaş yaşayacaktır. Yaşlı bireylerin akıllı telefon kullanmaları bu yönde olumlu etkiler yapabilir.


Ulusal Yaşlılık Psikiyatrı ve Türkiye Alzheimer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Engin Eker:
'Yaşlılarda beyin fonksiyonu artıyor'

Yapılan yeni çalışmalarda laptop, internet, Facebook kullanabilen 65 yaş üzeri kişilerde beyin fonksiyonlarında daha fazla artış olduğu görüldü. Fakat tek başına bunlar Alzheimer'ı önlemek için yeterli olmayacaktır. Kitap okumak, fiziksel aktivite gibi unsurlar da gerekli. Akıllı telefonlar veya laptoplar, Alzheimer'dan koruyacak diğer faktörlerle bir arada olursa beyni koruyucu etki yapabilir.


Geriatrist Doç. Dr. Ergün Bozoğlu:
'Alzheimer ya da demansı öteleyebilir'

Günlük hayatın içerisinde aktif olan, bulmaca çözen, kitap okuyan yaşlılarda beynin rezervi artıyor. Beyin nöronlarının bilgi alışverişi yapan bağlantıları arttığı için, koruyucu oluyor. Bu ister akıllı telefon olsun, ister bilgisayar oyunu, ister bulmaca çözmek. Bu tür şeyler Alzheimer, demans ve unutkanlığı öteleyebiliyor.


Gerontolog Prof. Dr. Rüvide Bayraktar:
'Akıllı telefon propagandasıdır'

BU araştırma hakkında pek pozitif düşünmüyorum. Akıllı telefon zihni gençleştiriyor olamaz. İnsanlar beyinlerini yorarlarsa, bulmaca çözmekle uğraşırlarsa Alzheimer'ın önlenebildiği söyleniyor. Bunların hiçbiri yüzde yüz değil. Fiziksel aktivite beden gelişimine nasıl faydalıysa, zihinsel aktivite de beyinde olumlu etki yapabilir. Ama 8 yaşa kadar zihinsel gençleşme söz konusu değil. Zihinsel aktivite kişileri canlı tutar, unutkanlık belki biraz daha azalır, ama sadece o kadar. Bu araştırma, bir akıllı telefon propagandası bence.


Nörolog Prof. Dr. Önder Akyürekli:
'Kitap karıştırsınlar daha iyi'

Belleği güçlendirmenin yolu devamlı tekrardır, görsel belleği aktif halde tutmaktır, bulmaca çözmektir. Akıllı telefon kişinin ilgisini çeken konularda belleğini güçlendiriyorsa olumlu etkisi olabilir. Ama benim tecrübelerime göre bu çalışma çok ciddi değil. Böyle bir şey kabul edilemez. Gençler zaten kullanıyor, bir de yaşlılar kullanırsa şirket sahipleri ihya olacak sanırım. Yaşlılar akıllı telefon yerine kitap karıştırırsa belki daha etkili olabilir.
-Reklamlar-
Akilli Telefonlar Yaslilarin Zihinlerini Genclestiriyor Akilli Telefonlar Yaslilarin Zihinlerini Genclestiriyor Reviewed by Unknown on 00:55:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Reklam