Esrarengiz uçak alımı!

-Reklamlar-
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Başbakan Davutoğlu'na 'Esrarengiz uçak alımı'nı sordu.

Esrarengiz uçak alımı!
ABD ile Türkiye arasında, esrarengiz bir uçak pazarlığı yaşanıyor. Pazarlıkta o kadar karanlık nokta var ki, uçakların sipariş verildiği ABD uçak şirketi bile şaşırdı. Şirket, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne başvurarak, "bize 7 uçak siparişi verildi. Ancak uçakların fatura edileceği adres sürekli değiştirildi. Uçakları satmamızda sakınca var mı?" diye ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne başvurdu.
Esrarengiz uçak alımına ilişkin iddiaları gündeme CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin getirdi.
Tekin, satın alınacak 7 adet Cessna tipi uçak konusunda yaşananları özetleyerek, uçak siparişine ilişkin karanlık noktaları bir soru önergesiyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu.
Tekin'in Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği yazılı soru önergesindeki iddialara göre, Amerikalıları bile şaşırtan esrarengiz uçak alımı süreci şöyle yaşandı;
* Bir kamu kuruluşu aracılığıyla 7 adet Cessna tipi uçak alımı için ABD’li firmaya sipariş verildi.
* Siparişte, kısa menzilli olan bu uçaklarda bazı tadilatlar istenerek, uçaklarda menzil artırmak için benzin tankının büyütülmesi ve iniş takımının güçlendirilmesi de istendi.
* 7 uçak alımının Belko tarafından yapılacağı firmaya bildirildi.
* Ancak daha sonra, "Belko’nun uçak alımının açıklanamayacağı" düşüncesiyle Cessna yetkilileri ile irtibata geçilerek, bu seferde alıcı isminin değiştirilmesi talebinde bulunuldu.
* Siparişi veren kurumun isminin değiştirilmesinin ABD'li firma tarafından reddedilmesi üzerine, "ödemenin kime fatura edileceğine" ilişkin yeni bir formül bulundu
* Sonuç formülü olarak, 7 uçağın tamamının bir ABD yurttaşına fatura edilmesi ve bu isimden Türkiye’deki ilgili kurumun kiralama yoluna gitmesi planlandı.
* Ancak bu formülün Cessna firmasında şüpheyle karşılandı. Ve Cessna yetkilileri bu şüpheli işlem nedeniyle ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne başvurarak olayı aktardı, görüş sordu.
* ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin de uçak alımı konusuna dahil olmasıyla, konu Dışişleri Bakanlığı ve güvenlik birimlerine de intikal etti. Ve "değerlendirme yapıldığı" gerekçesiyle satış işlemi durduruldu.
DAVUTOĞLU'NA SORULAR
Soru önergesinde bu iddiaları gündeme getiren Tekin, Davutoğlu'na şu soruları sordu;
"1. Bahsi geçen bu vahim iddialar doğru mudur? Doğruysa Cessna uçak alımı için planlanan kurum ve kuruluşlar hangileridir?
2. Uçakların hangi amaçla kullanılması düşünülmektedir? Neden tadilat talebinde bulunulmuştur?
3. Uçakların öncelikle, Belko üzerine alınma gerekçesi nelerdir? Neden alım yapılacak kurum ve kuruluşlar üzerinden bu işlem yürütülmemiştir? Saklanmak istenen husus nedir?
4. Uçakların alımının üzerine fatura edilmesi planlanan ABD yurttaşı kimdir?
5. Cessna yetkilileri hangi tarifte ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne başvurmuştur? Yazışmalar ne kadar süreyle devam etmektedir?
6. Hangi gerekçeler Cessna yetkililerinin Dışişleri ve güvenlik birimlerinden bilgi istemesine neden olmuştur?
7. Tüm bu yaşananlara rağmen, teslimat için herhangi bir zaman kararlaştırılmıştır?"
-Reklamlar-
Esrarengiz uçak alımı! Esrarengiz uçak alımı! Reviewed by Unknown on 19:48:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Reklam