Türkiye Yapay Kalpte Dünya Üçüncüsü Sıralamasında

-Reklamlar-
Türkiye yapay kalpte dünya üçüncüsü


Son dakika sağlık haberleri
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüçhan Akar, "Türkiye, en çok yapay kalp nakli yapan ve destek sistemleri uygulayan ülkeler arasında dünyada üçüncü sırada. Bu sıralamada ilk iki ABD ve Almanya'ya ait" dedi.
 
“TÜRKİYE’DE KALP NAKLİ SAYISI AZ”
 
Prof. Dr. Rüçhan Akar, kalp nakillerinin ancak canlı vericiden yapılabildiğini belirterek bunun için organ bağışının artırılması gerektiğini söyledi. Akar, Türkiye'de böbrek ve karaciğer nakil oranlarının yüksek ancak kalp nakillerinin oldukça az olduğunu belirtti.
 
Akar, hastaların çeşitli cihazlarla desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak yapay kalp destek cihazlarının, son evre kalp yetersizliğindeki hastada kalbin pompalama görevini üstlenen, ileri teknoloji ürünü cihazlar olduğunu ifade etti.
 
Yapay kalp destek cihazlarının, hastanın kalp yetersizliği iyileşene ya da kalp nakli oluncaya kadar hayatta kalması için kısa süreli kullanılabildiğini anlatan Akar, bunun yanı sıra hastanın kalan hayatı boyunca kullanabileceği uzun süreli yapay kalp destek sistemlerinin mevcut olduğunu belirtti.
 
"DÜNYADA EN UZUN YAŞAYAN HASTA ŞU AN 11. YILINDA"
 
Yapay kalp destek cihazı ameliyatının, takılan cihazın türüne göre değişmekle birlikte herhangi bir olağanüstü durum olmadığı sürece ortalama 3-10 saat sürdüğünü anlatan Akar, hastanın ameliyat sonrasında yoğun bakımda tedaviye alındığını söyledi.
 
Akar, ameliyat sonrası hastanede kalış süresinin yaklaşık 20-25 gün olduğunu ifade ederek hastaların cihazla yaşadıkları süre boyunca kan sulandırıcı ilaçlar kullandığını ve düzenli kan testleri yaptırdıklarını bildirdi.

SGK'lı hastaların kalp nakli ve yapay kalp destek cihazları ameliyatlarının, hazırlık, yoğun bakım ve hastane dönemlerindeki bakım ve tedavileri paket ödeme sistemi yoluyla SGK tarafından karşılandığının altını çizen Akar, şunları kaydetti:
 
"En çok yapay kalp nakli yapan ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır. Tamamen kalbin çıkartılması yüzde 10 civarında bir hastaya yapılıyor, yüzde 90 hastaya ise destek sistemleri denilen yöntemler uygulanıyor.

Türkiye, en çok yapay kalp nakli yapan ve destek sistemleri uygulayan ülkeler arasında dünyada üçüncü sırada. Bu sıralamada ilk iki ABD ve Almanya'ya ait. Türkiye'de senede yaklaşık 200 destek sistemi ve 60-80 yapay kalp nakli yapılıyor, Avrupa'da ve ABD'de çok daha fazla sayıda yapılıyor.
 
İki yıl önce SGK tarafından geri ödeme onaylandı. Bakanlığın desteği çok oldu. Geçmişte kalp nakli beklerken ölen hasta sayısı çoktu. O nedenle, geri ödeme onaylandıktan sonra gelinen sayı, iki sene içerisinde yaklaşık 400 hastaya yapay kalp ve destek sistemi takıldı. Bu uygulamalar, Türkiye genelinde 12 merkezde gerçekleştirildi."
Yapay kalp ile hastaların günlük hayatlarını devam ettirebildiğini, spor yapabildiğine dikkati çeken Akar, "Diğer organları da bu arada iyileşmektedir. Daha sağlıklı olarak kalp nakli adayı olmaktadır. Dünyada en uzun yaşayan hasta şu an 11. yılındadır" dedi.
 
 “GERİ ÖDEME POLİTİKALARINA ELEŞTİRİ”
 
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Anıl Apaydın da vücudun en önemli atardamarının aort olduğunu belirterek halk arasında balonlaşma olarak bilinen anevrizma ile damarda çatlamanın damarın yırtılıp kanamaya neden olabildiğini bildirdi. Apaydın, "Her iki hastalık da tedavi edilmezse hayati tehlikeye yol açar" uyarısında bulundu.

Apaydın, damarda yırtılmanın acil bir durum olduğuna dikkati çekerek bu hastalıkların açık cerrahi ya da kapalı girişimsel yöntemlerle tedavi edildiğini belirtti. Atardamar cerrahisinin ve diğer girişimlerin yüksek düzeyde tıbbi bakım, deneyim ve teknoloji gerektirdiğini dile getiren Apaydın, yöntemlerin pahalı olduğunu ifade etti. 

Apaydın, "Yıl içinde dahi sürekli değişen geri ödeme politikaları nedeniyle bu yöntemin uygulanması dönem dönem sekteye uğramaktadır. Uygulamaların kesintisiz ve yeterli düzeyde uygulanabilmesi için malzeme geri ödemesi başta olmak üzere tutarlı bir yaklaşım gereklidir" değerlendirmesinde bulundu.
-Reklamlar-
Türkiye Yapay Kalpte Dünya Üçüncüsü Sıralamasında Türkiye Yapay Kalpte Dünya Üçüncüsü Sıralamasında Reviewed by Admin on 14:33:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Reklam